Profită de reduceri!
07/12/2023

Strategia de brand pe care o aplici te poziționează pentru succes?

Strategia de brand pe care o aplici te poziționează pentru succes?

Acum, în prag de An Nou, în timp ce îl așteptăm pe Moș Crăciun, este un moment perfect pentru a arunca o privire obiectivă asupra poziționării afacerii tale. Strategia de brand pe care ai aplicat-o până acum te poziționează pentru succes? Mai poți aplica aceeași strategie de brand și la anul? Ai fost atent la schimbările pieței? Te-ai extins pe canale noi ținând cont de strategia inițială, dar fără să o adaptezi?

Dacă nu te-ai gândit la aceste aspecte până acum, îți recomand să o faci înainte de a începe în forță noul an. Vei economisi timp și energie și, nu în ultimul rând, vei economisi bani.

Pentru început...

De ce sunt importante identitatea de brand și recunoașterea brandului?

Răspunsul la aceste două întrebări este unul destul de evident, după părerea mea: brandul tău reprezintă principalul identificator al companiei și/sau ale serviciilor sau produselor oferite. Cu ajutorul unui brand te deosebești de concurență, iar clienții te recunosc mai ușor. De la logo și culori, până la sentimente și percepții, toate au un rol în crearea identității brandului și recunoașterea acestuia.

Un brand puternic generază încredere. Iar încrederea generează, la rândul ei, loialitate.

Dacă prin intermediul brandului tău reușești să oferi experiențe plăcute oamenilor, aceștia se vor întoarce la tine pentru a trăi din nou acele sentimente plăcute. În plus, aceștia vor recomanda brandul tău și altor persoane.

Dacă prin intermediul brandului tău vrei să creezi o percepție de calitate, valoare, strategia de brand te poate ajuta să faci asta. Nu orice brand poate ajunge în categoria premium, să poată cere prețuri mai mari decât cele din piață. Dar, oferind calitate și experiențe unice, memorabile, brandul tău poate urca pe scara valorii percepute și poate ajunge în categoria premium. Dar, atenție! Pe cât de greu se ajunge în această categorie, pe atât de ușor se poate ieși.

Lucruri de avut în vedere atunci când vrei să reîmprospătezi strategia de brand

Din când în când ar fi bine să privești strategia de brand pe care o aplici cu obiectivitatea unui expert. Nu vreau să mă înțelegi greșit, nu îți zic să apelezi la un expert neapărat. Și tu poți fi obiectiv, dacă reușești să te detașezi de munca pe care ai depus-o deja pentru creionarea strategiei și poți să ignori munca necesară pentru dezvoltarea noii strategii.

Gândește-te doar la beneficii și evită următoarele capcane majore:

Dacă a funcționat ieri, va funcționa și mâine...

Poate că da. Sau poate că nu. Dacă nu analizezi situația într-un mod obiectiv, îți asumi un risc inutil și nici nu te poți pregăti pentru ceea ce ar urma.

  • Oare publicul tău țintă a rămas la fel? Va avea aceleași preferințe și mâine?
  • Oare piața de mâine va fi aceeași ca piața în care ai intrat?
  • Ai livrat tot ceea ce ai promis? Poate ai supărat fără să vrei.
  • Ai comunicat pe toate canalele astfel încât lumea să perceapă brandul tău ca fiind unul unic?

... sunt doar câteva întrebări pe care să ți le adresezi când îți trece cheful unui audit al strategiei de brand. Repet, poți să-l faci chiar tu, nu trebuie să apelezi la un expert decât dacă vrei să grăbești procesul.

Lipsa cunoașterii în profunzime a noțiunii de branding

Branding-ul este procesul de creare a unei identități unice și distincte a afacerii în mintea oamenilor, în general și în mintea publicului țintă, în special. În esență, componentele brandingului sunt: numele și logo-ul firmei, designul identității vizuale, misiunea, valorile și felul de a comunica. Succesul brandului tău este, de asemenea, influențat de calitatea și unicitatea produselor oferite, de experiența de servicii pentru clienți pe care o oferiți și chiar de strategia de preț.

Din păcate, mulți antreprenori nu înțeleg noțiunea de branding, pentru aceștia neexistând o distincție clară între branding, marketing și promovare. Și din cauza acestei confuzii, inevitabil eforturile de creștere sunt zădărnicite, efectul pe termen scurt fiind risipa de bani, iar pe termen lung chiar declinul afacerii, până la distrugerea completă, dacă nu se iau măsurile necesare.

Asigură-te că reușești să-i faci pe toți din subordinea ta să înțeleagă diferențele dintre branding, marketing și promovare. Pentru că branding-ul presupune o identitate și o imagine consecventă care necesită o vigilență constantă.

Lipsa clarității și inconsecvența

O viziune clară și consecventă, stabilirea misiunii și punerea în aplicare a acesteia, definirea valorilor, a personalității și a felului de a comunica sunt necesare pentru a crea o identitate de brand solidă.

Fără aceste elemente, strategia de brand nu are cum să te poziționeze pentru succes.

În plus...

  • O poziționare neclară sau greșită a brandului în piață poate crea confuzie în rândul oamenilor. Dar, mai ales, aceasta îi poate oferi antreprenorului iluzia unei poziționări corecte, fără a ajunge cu adevărat la publicul țintă. Astfel, oricâte campanii de promovare ar derula și oricâți bani ar investi în reclame, din cauza poziționării neclare sau greșită a brandului orice strategie de marketing ar fi sortită eșecului din start.
  • O diferențiere nesemnificativă față de concurență poate genera în rândul potențialilor clienți o percepție eronată. Aceștia pot percepe brandul tău ca fiind o copie a altui brand. Iar, pentru a primi loialitatea oamenilor, brandul are nevoie de o identitate unică și memorabilă.
  • Nerespectarea promisiunilor este calea cea mai sigură spre erodarea (definitivă) a încrederii oamenilor în brandul tău.

Cum te putem ajuta

Dacă ești la început de drum și nu știi cum să te poziționezi în piață sau dacă ai vechime în domeniul tău dar cifrele arată că nu te-ai poziționat corect, poți avea încredere că te vom îndruma și vom realiza împreună cu tine, ca parte a strategiei de brand, o poziționare corectă și de impact cu ajutorul căreia  afacerea ta le poate spune potențialilor clienți cum te diferențiezi de ceilalți și astfel vei putea consolida relații de durată cu clienții tăi, bazate în primul rând pe încredere.

Poți vedea mai multe despre ce înseamnă colaborarea cu noi accesând pagina de servicii de Poziționare a Brandului & Strategie de Brand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram