Acum, în prag de An Nou, în timp ce îl așteptăm pe Moș Crăciun, este un moment perfect pentru a arunca o privire obiectivă asupra poziționării afacerii tale. Strategia de brand pe care ai aplicat-o până acum te poziționează pentru succes? Mai poți aplica aceeași strategie de brand și la anul? Ai fost atent la schimbările pieței? Te-ai extins pe canale noi ținând cont de strategia inițială, dar fără să o adaptezi?
Dacă nu te-ai gândit la aceste aspecte până acum, îți recomand să o faci înainte de a începe în forță noul an. Vei economisi timp și energie și, nu în ultimul rând, vei economisi bani.
Pentru început...
Răspunsul la aceste două întrebări este unul destul de evident, după părerea mea: brandul tău reprezintă principalul identificator al companiei și/sau ale serviciilor sau produselor oferite. Cu ajutorul unui brand te deosebești de concurență, iar clienții te recunosc mai ușor. De la logo și culori, până la sentimente și percepții, toate au un rol în crearea identității brandului și recunoașterea acestuia.
Un brand puternic generază încredere. Iar încrederea generează, la rândul ei, loialitate.
Dacă prin intermediul brandului tău reușești să oferi experiențe plăcute oamenilor, aceștia se vor întoarce la tine pentru a trăi din nou acele sentimente plăcute. În plus, aceștia vor recomanda brandul tău și altor persoane.
Dacă prin intermediul brandului tău vrei să creezi o percepție de calitate, valoare, strategia de brand te poate ajuta să faci asta. Nu orice brand poate ajunge în categoria premium, să poată cere prețuri mai mari decât cele din piață. Dar, oferind calitate și experiențe unice, memorabile, brandul tău poate urca pe scara valorii percepute și poate ajunge în categoria premium. Dar, atenție! Pe cât de greu se ajunge în această categorie, pe atât de ușor se poate ieși.
Din când în când ar fi bine să privești strategia de brand pe care o aplici cu obiectivitatea unui expert. Nu vreau să mă înțelegi greșit, nu îți zic să apelezi la un expert neapărat. Și tu poți fi obiectiv, dacă reușești să te detașezi de munca pe care ai depus-o deja pentru creionarea strategiei și poți să ignori munca necesară pentru dezvoltarea noii strategii.
Gândește-te doar la beneficii și evită următoarele capcane majore:
Poate că da. Sau poate că nu. Dacă nu analizezi situația într-un mod obiectiv, îți asumi un risc inutil și nici nu te poți pregăti pentru ceea ce ar urma.
... sunt doar câteva întrebări pe care să ți le adresezi când îți trece cheful unui audit al strategiei de brand. Repet, poți să-l faci chiar tu, nu trebuie să apelezi la un expert decât dacă vrei să grăbești procesul.
Branding-ul este procesul de creare a unei identități unice și distincte a afacerii în mintea oamenilor, în general și în mintea publicului țintă, în special. În esență, componentele brandingului sunt: numele și logo-ul firmei, designul identității vizuale, misiunea, valorile și felul de a comunica. Succesul brandului tău este, de asemenea, influențat de calitatea și unicitatea produselor oferite, de experiența de servicii pentru clienți pe care o oferiți și chiar de strategia de preț.
Din păcate, mulți antreprenori nu înțeleg noțiunea de branding, pentru aceștia neexistând o distincție clară între branding, marketing și promovare. Și din cauza acestei confuzii, inevitabil eforturile de creștere sunt zădărnicite, efectul pe termen scurt fiind risipa de bani, iar pe termen lung chiar declinul afacerii, până la distrugerea completă, dacă nu se iau măsurile necesare.
Asigură-te că reușești să-i faci pe toți din subordinea ta să înțeleagă diferențele dintre branding, marketing și promovare. Pentru că branding-ul presupune o identitate și o imagine consecventă care necesită o vigilență constantă.
O viziune clară și consecventă, stabilirea misiunii și punerea în aplicare a acesteia, definirea valorilor, a personalității și a felului de a comunica sunt necesare pentru a crea o identitate de brand solidă.
Fără aceste elemente, strategia de brand nu are cum să te poziționeze pentru succes.
Dacă ești la început de drum și nu știi cum să te poziționezi în piață sau dacă ai vechime în domeniul tău dar cifrele arată că nu te-ai poziționat corect, poți avea încredere că te vom îndruma și vom realiza împreună cu tine, ca parte a strategiei de brand, o poziționare corectă și de impact cu ajutorul căreia afacerea ta le poate spune potențialilor clienți cum te diferențiezi de ceilalți și astfel vei putea consolida relații de durată cu clienții tăi, bazate în primul rând pe încredere.
Poți vedea mai multe despre ce înseamnă colaborarea cu noi accesând pagina de servicii de Poziționare a Brandului & Strategie de Brand.